The Wild Bunch, Marloth park, Zuid Afrika

Living in the bush

Omgeving Marlothpark


 De provincie Mpumalanga

Mpumalanga (tot 1995 Oost-Transvaal) is een provincie van Zuid-Afrika, gelegen in het oostelijk deel van de voormalige Transvaal. Nelspruit is de hoofdstad van deze provincie. De provincie grenst in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De zuidelijke helft van het Krugerpark behoort tot Mpumalanga. De naam is afgeleid van de isiZulu woorden ukumpuma("opgaan", "rijzen") en ilanga ("de zon") en betekent "het oosten".

De provincie heeft 4.039.939 inwoners. Daarvan is 91% Zwart, 7% Blank, 1% Kleurling en 1% Indisch of Aziatisch. De belangrijkste huistalen zijn Swazi (27%), Zoeloe (24%),  Zuid/Mdebele (10%), Tsonga (10%), Noord/Sotho (9%), Afrikaans (7%).

Een bekende bevolkingsgroep is de Ndebele, befaamd om hun traditionele schilderkunst. De dansen van de Swati (de grootste bevolkingsgroep) en de Zoeloe zijn wereldberoemd.

De talen die hier worden gesproken zijn Afrikaans, Engels, isiNdebele, siSwati, xiTsonga. De wegen in Mpumalanga zijn goed maar mocht je liever gaan vliegen, 20 km buiten Nelspruit ligt een vliegveld, de Kruger Mpumalanga International Airport (KMIA). Daarnaast heeft Kruger Park ook een eigen vliegveld genaamd Skukuza Airport.


In de zomer (dec t/m mrt) kan het zeer heet en vochtig worden, vooral in het laagveld en valt er regelmatig een bui. De winters (juni t/m juli) zijn mild maar in de hoger gelegen gebieden kan het flink koud worden. Het landschap is op zijn mooist waar het noordelijke deel van de Drakensbergen plotseling overgaat in een laagvlakte. Door de hoogte, erosie en overvloedige regenval zijn er veel schitterende watervallen in het gebied ontstaan, zie Watervallen route. Een aantal daarvan zijn ook te bezichtigen langs de Panorama route

Mpumalanga heeft enorm veel te bieden zoals schitterende natuur, bergen, grasland en een aantal unieke natuurverschijnselen. De hoogtepunten zijn o.a. Kruger National Park, de Panorama route, de vele watervallen rond Sabie, Pilgrim's Rest en de Blyde River Canyon. Daarnaast is deze provincie geliefd vanwege de vele outdoor activiteiten die je hier kunt doen: river rafting, quad biking, abseilen, mountain biking, bridge swinging, caving, etc. 

Wanneer je door de provincie rijdt zie je nog veel boeren die van alles en nog wat verbouwen maar vooral mais, aardappels, fruit (bananen/citrus) en noten (Macadamia).